WHEAT AS A SOURCE OF RAW MATERIAL IN PASTE FOODS PRODUCTION ON TERRITORY OF VOJVODINA AUTONOMOUS PROVINCE

  • Boris Kuzman, MSc Municipality of Beočin
  • Drago Cvijanović, PhD Institute of Agricultural Economics, Belgrade
  • Jonel Subić, PhD Institute of Agricultural Economics, Belgrade

Abstract

Importance of this research is to realize real production of wheat as a basic element for paste foods production in last period and paste foods consumption in VAP. Such analysis helps us see market investiture and possibility of penetration in it. Market its self becomes more selectively and turbulent. However, there is no only present competition among the producers who produce the same products or give the same services, but also is present so-called generic competition among the products and services which satisfy the same needs of consumers. Such competition could be prevented by detailed analysis of the market and it enables absolute long-term business. In order to realize changes in consumption, certain occurrences were compared with earlier periods. Gathered data were presented by graphs and tables and processed with standard mathematics and statistical methods.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Божидаревић Десанка, Влаховић, Б. (1992): Тенденције промена испоруке пшенице са подручја Војводине, Агроекономика, број 21. Нови Сад.
2. Божидаревић Десанка, Влаховић, Б. (1999): Основна обележја промета пшенице у свету са посебним освртом на тржишне вишкове Југославије, Жито хлеб, број 3, Нови Сад.
3. Бошњак Даница (1996): Динамика и стабилност инпута у производњи пшенице, Летопис научних радова, број 1. Нови Сад.
4. Демин Мирјана (2006): Производња пшенице, Пољопривреда инфо, Интернет магазин.
5. Денчић, С., Младенов, Н., Михаљев, И., Рончевић, П, Ђурић Веселинка (1998): Особине актуелних новосадских сорти пшенице, Зборник радова, Институт за ратарство и повртарство, Нови Сад.
6. Ђоровић, М. (1992): Модели и пројекција тражње и потрошње жита, брашна и производа од брашна у Србији, Економика пољопривреде, број 5-6, Београд.
7. Божидаревић Десанка, Влаховић, Б. (1996): Обележја потрошње брашна, хлеба и других производа пшенице у домаћинствима Југославије, Монографија „Производња и прерада жита, брашна; домаћи потенцијал – светски квалитет“, Нови Сад.
8. Калуђерски, Г, Филиповић, Н. (1998): Методе испитивања квалитета жита, брашна и готових производа, Завод за технологију жита и брашна, Технолошки факултет, Нови Сад.
9. Кузман, Б. (2006): Методологије за пословно и стратешко планирање, Општинска управа Беочин, Беочин.
10. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије: Пољопривредни информатор, Београд, 2006.
11. Пољопривредник: Пољопривредни календар, Дневник холдинг а.д, Нови Сад, 2006.
12. Републички завод за статистику: Друштвени производ и народни доходак, Београд, 2005.
13. www.statserb.sr.gov.yu
14. www.pks.co.yu.
15. www.prsp.sr.gov.yu
16. www.siepa.sr.gov.yu
Published
2007-12-31
How to Cite
KUZMAN, Boris; CVIJANOVIĆ, Drago; SUBIĆ, Jonel. WHEAT AS A SOURCE OF RAW MATERIAL IN PASTE FOODS PRODUCTION ON TERRITORY OF VOJVODINA AUTONOMOUS PROVINCE. Economics of Agriculture, [S.l.], v. 54, n. 4, p. 533-540, dec. 2007. ISSN 2334-8453. Available at: <http://ea.bg.ac.rs/index.php/EA/article/view/1273>. Date accessed: 19 sep. 2020.
Section
Professional paper

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>