COMPARATIVE PRODUCTION PROGRAMS AND IMPROVE QUALITY OF AGRICULTURES AND AGRARIAN PRODUCTS
Keywords:
comparative agrarian programs, organic agriculture, biological quality agrarian products, quality managing and marking of productsAbstract
This paper realizes and defines comparative programs of agriculture production. For this, purpose previous pointed on diversity and comparatively available natural resources (climate, soil, water biodiversity of flora and fauna). Also realizes technical-technological accomplishments and possibilities to adjust sustainable development of agriculture and agrarian sector.
In according with available structure and quality of agro ecological conditions, market demands, in this paper was define comparative and developing programs of agriculture production and agrarian manufactured products. Comparative programs of these products, defined according to agriculture organic production and possibilities of production biological quality organic products for advance realizes segment of market.
In frame of quality developing of agrarian products, pointed on politics and modalities of apply international standards in function of process managing and quality of products, manufacture and market exchange of agrarian products. For these purpose, pointed on specificity of creating, certificating and marking of agrarian products.
Downloads
References
2. Assuring food safety and quality: Guidelines for strenghening national food control systems. FAO Food and Nutrition Paper 76. WHO Rome, 2003.
3. Бошковић, Ј., Симић, Ј., Хојка, З.: Прилагођавање привредних субјеката аграрног сектора интеграционим процесима ЕУ, рад објављен у зборнику ″Побољшање перформанси предузећа – услов пословања у Европском окружењу″. Међународни научни скуп Мегатренд универзитет примењених наука, Беогард, 2004.
4. Бошковић, Ј., Симић, Ј., Хојка, З. И Сарић Радмила: ″Еколошки и економски аспекти заштите животне средине у урбаним подручјима″, рад објављен у монографији II: ″Заштита животне средине градова и приградских насеља″ (стр. 229), VI Екоконференција, Нови Сад, 2005.
5. Божидаревић, Д.: Улога организација потрошача у заштити права житеља градова и приградских насеља, рад у монографији II: ″Заштита животне средине градова и приградских насеља″, VI Еко-конференција, Нови Сад, 2005.
6. Food and Health in Europe: A new basis for action. WHO Publications, Danska 2002.
7. Ђокић Снежана: Прилог изучавања квалитета као детерминанте економије предузећа у агробизнису, Економика пољопривреде, бр. 1/2003.) стр. 159), Београд.
8. Јовановић, Р., Пелегић-Раданов, В., Гламочић Д. и Бошковић, Ј.: Употреба генетички модификованих биљака у исхрани домаћих животиња – дилеме и неизвесности, ″Архив пољопривредних наука″ бр. 5, (стр. 149), Београд, 2005.
9. Симић, Ј.: ″Одрживи развој пољопривреде и усмеравање производње биолошки квалитетних аграрних роба″, прилог у монографији ″Друштвени и економски развој аграра″, Пољопривредни факултет, Београд, 1998.
10. Симић, Ј., Бошковић, Ј., Хојка, З., Крмпотић, Т., Вукосав, М.: ″Тржишне и еколошке детерминанте развоја производње здравствено безбедне хране″, III међународна ЕКО – конференција ″Здравствено безбедна храна – Safe Food″, Нови Сад, 22-25. септембар 2004.