DEVELOPMENT OF FRUIT PRODUCTION AND PROCESSING IN THE REPUBLIC OF SERBIA

Authors

  • Mirjana Luka? Bulatovi?, PhD University of Novi Sad, Faculty of Agriculture, Novi Sad
  • Zoran Raji?, PhD University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Zemun
  • Jelena Đoković University in Belgrade, Faculty of Agriculture, Zemun

Keywords:

orchard areas, fruit production, semi-processed fruit products, finished fruit products

Abstract

Although Serbia is characterized by favourable natural conditions for growing most of the continental fruit species, the full potential of their exploitation has not been reached yet. The main indicators of this underutilisation are values of main parameters of fruit production during longer periods of time. Due to its mostly extensive feature, the fruit production in Serbia has been ground to a halt for a considerable period of time, and has even shown the signs of reduction. In the period from 1981 to 2011, orchard areas in Serbia covered 252,364 ha on average, with the annual reduction rate of -0.40%. During the analysed period (2001-2010), the highest production volume of processed fruit products (semi-processed and finished products) was recorded in fruit juices (155,012 t) and frozen fruits (24,602 t). Fruit juices and frozen fruits account for 93% of the total processed fruit products in Serbia. The processed fruit production during the analysed period increased at the average annual rate of change of 14.82%.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO)/FAOSTAT (http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx?PageID=567)
2. Gvozdenović, D., Curaković, M., Lazić, V., Vujičić, B., Vračar, Lj., Dimić, N. (1997): Berba, pakovanje, čuvanje i prerada voća, Jugoslovensko voćarstvo, Jugoslovensko naučno vočarsko društvo, Čačak, vol. 31 (no. 119-120), p. 351-358.
3. Jovanović, M., Bogdanović, J. (1996): Stanje voćarske proizvodnje u Republici Srbiji i mere za njen razvoj, Jugoslovensko voćarstvo, Jugoslovensko naučno vočarsko društvo, Čačak, vol. 30 (no. 113-114), p. 21-34.
4. Lukač Bulatović, M. (2004): Proizvodni i ekonomski efekti u proizvodnji i preradi voća, Magistarski rad, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad.
5. Lukač Bulatović, M. (2010): Ekonomska efkasnost proizvodnje i prerade važnijih voćnih vrsta u Republici Srbiji, Doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad
6. Lukač Bulatović, M. (2010): Proizvodno-ekonomska obeležja prerade voća, Ekonomika poljoprivrede, NDAEB, Beograd, IEP, Beograd, ASE, Bukurešt, vol. 57, no. 1, p. 111-123.
7. Milić, D., Radojević, V. (2003): Proizvodno-ekonomska i upotrebna vrednost voća i grožđa, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad.
8. Milić, D., Rajić, Z., Lukač Bulatović, M. (2005): Promene u strukturi voćarske proizvodnje Republike Srbije, Ekonomika poljoprivrede, NDAEB, Beograd, IEP, Beograd, ASE, Bukurešt, vol. 52, no. 1, p. 71-78.
9. Obradović, Ž. (2001): Program unapređenja proizvodnje, prerade i plasmana šljive u Srbiji za period 2002-2007. godine, Proizvodnja, prerada i plasman šljive i proizvoda od šljive, September 8-9, Koštunići, p. 215-240.
10.Ognjanov, V. (2003):Breskva, nektarina i industrijska breskva,Voćarstvo i vinogradarstvo, Društvo voćara Vojvodine i Departman za voćarstvo, vinogradarstvo i hortikulturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, vol. I (no. 2), p. 10-11.
11. Ognjanov, V. (2004):Savremeni trendovi u proizvodnji breskve, Voćarstvo i vinogradarstvo, Društvo voćara Vojvodine i Departman za voćarstvo, vinogradarstvo i hortikulturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, vol. II (no. 4), p. 4-5.
12.Republički zavod za statistiku (2001-2005): Bilteni Industrija Srbije/Industrijski proizvodi/Prerada i konzerviranje voća i povrća/poglavlje 1, Beograd.
13.Republički zavod za statistiku (2002-2004): Statistički godišnjak Srbije/Poljoprivredne površine prema kategorijama korišćenja zemljišta/Obradivepovršine/Površine voćnjaka/Voćna stabla i proizvodnja voća/poglavlje 8, Beograd.
14.Republički zavod za statistiku (2005-2010): Statistički godišnjak Republike Srbije/Poljoprivredne površine prema kategorijama korišćenja zemljišta/Obradive površine/Površine voćnjaka/Voćna stabla i proizvodnja voća/poglavlje 12, Beograd.
15.Republički zavod za statistiku (2006-2010): Publikacione tabele za period 2006-2010/Prerada i konzervisanje voća i povrća/Iskorišćenost kapaciteta prerade, Godišnji izveštaji Republičkog zavoda za statistiku, Beograd.
16.Republički zavod za statistiku (2011): Publikacione tabele za 2011/Poljoprivredne površine prema kategorijama korišćenja zemljišta/Obradive površine/Površine voćnjaka/ Voćna stabla i proizvodnja voća, Godišnji izveštaji Republičkog zavoda za statistiku, Beograd.
17.Savezni zavod za statistiku (1981-2001): Bilteni Ratarstvo, Voćarstvo i Vinogradrstvo/Poljoprivredne površine prema kategorijama korišćenja zemljišta/Obradive površine/Površine voćnjaka/poglavlje 1, Beograd.
18.Savezni zavod za statistiku (1981-2001): Bilteni Ratarstvo, Voćarstvo i Vinogradrstvo/Voćarstvo/Voćna stabla i proizvodnja voća/ poglavlje 3, Beograd.

Downloads

Published

2013-01-31

How to Cite

Lukač Bulatović, M., Rajić, Z., & Đoković, J. (2013). DEVELOPMENT OF FRUIT PRODUCTION AND PROCESSING IN THE REPUBLIC OF SERBIA. Ekonomika Poljoprivrede, 60(1), 141–151. Retrieved from https://ea.bg.ac.rs/index.php/EA/article/view/515

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>