SUPPLY, DEMAND AND ELASTICITY OF FISH

  • Jovan Babović, PhD University of Business Academy in Novi Sad
  • Svetlana Ignjatijević, PhD University of Business Academy in Novi Sad
  • Dragomir Đorđević, PhD University of Business Academy in Novi Sad

Abstract

We studied the factors that determine supply, demand and elasticity of consumption of fish in the world, EU and Serbia. The annual fish supply in the world is 145 million tons with a rate increase of 1.9%. World production per capita is 21.3 kg and the consumption is 17.2 kg. Production in the EU amounts to 12 million tons of fish and participates in the world`s production with 8.3%. Consumption per capita has stagnated at 22 kg. Fish production in Serbia is 12.5 thousand tons and records an increase rate of 20%. Production per capita is 1.7 kg, and the consumption is 5.7 kg. The income elasticity of consumption of fish in the EU is inelastic and is 0.423, and -0.311 in price. In Serbia, income elasticity of fish consumption is 0.549, and -0.402 in price. The elasticity of fish consumption compared to the prices of pork and chicken meat is positive, low and shows that these meat are substitutes. Regression parameters show that an increase in income causes a greater demand for fish, and increase in prices of fish has influenced decreased demand.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Babović, J. et all. (2011) Factors influencing the economics of the pork meat production, AGRICULTURAL ECONOMICS, Czech, 57, 2011 (4): 203 – 209.
2. Бабовић, Ј. (2008) Маркетинг и агромаркетинг, Факултет за економију и инжењерски менаџмент, Нови Сад, 183 - 208.
3. Бабовић, Ј.(2008) Агромаркетинг у органској производњи хране, Органска пољопривреда, том 1, Институт за ратарство и повртарство, Нови Сад, 79 - 104.
4. Бабовић, Ј. (1977) Истраживање фактора који детерминишу потрошњу рибљег меса у ЈУ, Маркетинг пољопривредно-прехрамбених производа, Нови Сад, 283 - 297.
5. Балтић Ж. М. и сар. (2009) Чиниоци од значаја за одрживост рибе и одабраних производа од рибе у промету, Технологија меса, 50, 1-2, 166- 176.
6. Балтић, Ж. М. (1997). Хигијена меса, риба, ракова и шкољки, Ветеринарски факултет, Београд.
7. Цвртила, Ж. Козачански, Л. (2006) Кемијски састав меса рибе, Месо, Ветеринарски факултет, Загреб, 365-369.
8. Галетић, Ф. (2010) Eластичност потражње и понуде, Eкономски факултет, Загреб.
9. Ђоровић, М., Томин, А. (2010) Тржиште и промет пољопривредних производа, уџбеник, Пољопривредни факултет, Београд, 88 - 92.
10. ERS/USDA Data - International Food Consumption Patterns, Income and price elasticities for food subcategories, 2005.
11. Милановић, М., Ђоровић, М. (2011) Тржиште пољопривредних производа Србије пре и после транзиције, Институт за економику пољопривреде, Београд,72-115.
12. РЗС, Анкета о потрошњи домаћинстава Србије 2006-2009, Београд.
13. РЗС, База података, Спољна трговина, Београд, 2011.
14. Стоиљковић, Д. (1969) Теорија и мерење тражње, Београд
15. FAO: The State of World Fisheries and Aqvaculture, Roma, 2010.
16. FAO: Future Prospects for fish and fishery products, Roma, 2007.
Published
2011-12-31
How to Cite
BABOVIĆ, Jovan; IGNJATIJEVIĆ, Svetlana; ĐORĐEVIĆ, Dragomir. SUPPLY, DEMAND AND ELASTICITY OF FISH. Economics of Agriculture, [S.l.], v. 58, n. 4, p. 595-608, dec. 2011. ISSN 2334-8453. Available at: <http://ea.bg.ac.rs/index.php/EA/article/view/609>. Date accessed: 26 nov. 2020.
Section
Original scientific papers