PRODUCTION-ECONOMIC FEATURES OF FRUIT PROCESSING

Authors

  • Mirjana Luka? Bulatovi?, MSc Faculty of Agriculture, Novi Sad

Keywords:

fruit products production, fruit processing plant, income, production costs, selling price, economic result

Abstract

On average, in the period 1980-2007, the biggest fruit product production volume was that of fruit juices (78,661 t) and frozen fruit (22,223 t). These products make 81.5% of the total production of analysed products in Serbia. With an average annual production of 34,203 t, Vojvodina accounts for 27.6% of the total production. With an exception of fruit juice production, i.e. forzen fruit, production of other analysed fruit products is in decline. The most pronounced decline in production volume is found with dried fruit (rate of change: -16.77%) and compote (rate of change: -14.71% ).

In 2007, production of fruit products in the analysed processing facility was cost-effective. A positive financial result is particularly evident per unit of product (33.26 din/kg), i. e. a high degree in cost-effectiveness in jam production (1.29). Cost-effectiveness of the analysed product was, on average, 21.63%, ranging between 14.57% (fruit juice production) and 28.59% (jam production).

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Андрић, Ј.: Трошкови и калкулације у пољопривредној производњи, Савремена администрација, Београд, 1998.
2. Еленов, Р.: Организациони и економски аспекти производње и прераде грожђа, Докторска дисертација, Пољопривредни факултет, Нови Сад, 2002.
3. Гогић, П.: Теорија трошкова са калкулацијама у производњи и преради пољопривредних производа, Пољопривредни факултет, Београд-Земун, 2005.
4. Јовановић, Д., Кораћ, М., Јовановић, М., Обрадовић, Ж., Мирановић Ксенија, Огашановић, Д.: Стање, проблеми и смернице развоја југословенског воћарства, Савремена пољопривреда -ванредни број, Пољопривредни факултет, Нови Сад, 1994, с. 3-13.
5. Лукач Булатовић Мирјана: Производни и економски ефекти у производњи и преради воћа, Магистарски рад, Пољопривредни факултет, Нови Сад, 2004.
6. Лукач Булатовић Мирјана: Економски ефекти у производњи и преради јабуке, Зборник радова XI Саветовања о биотехнологији, Агрономски факултет, Чачак, 2006, с. 15-23.
7. Милић, Д., Радојевић, В.: Производно-економска и употребна вредност воћа и грожђа, Lux Color Printing, Бечеј, 2003.
8. Никетић Алексић Гордана: Прерада воћа – стање и будући развој, Храна и развој, Београд, 1987, с. 767-773.
9. Родић Весна: Модел за оптимирање развоја пољопривреде и прехрамбене индустрије, Докторска дисертација, Пољопривредни факултет, Нови Сад, 2001.
10. Rott, W.: Apples and apple processing, Processing Fruits: Science and Tehnology, Technomic Publishing Company, U.S.A., 1996.

Downloads

Published

2010-03-31

How to Cite

Lukač Bulatović, M. (2010). PRODUCTION-ECONOMIC FEATURES OF FRUIT PROCESSING. Economics of Agriculture, 57(1), 111–123. Retrieved from https://ea.bg.ac.rs/index.php/EA/article/view/1148

Issue

Section

Professional paper