BY QUALITY TOWARDS EUROPEAN INTREGATION
Abstract
Успостављање јединственог тржишта ЕУ са слободним протоком робе без техничких баријера у трговини је један од главних циљева успостављања Уније. То се остварује хармонизацијом стандарда, усаглашавањем техничких прописа и оценом усаглашености између земаља чланица. Морамо бити свесни да ће за нашу производњу и пласман хране од великог значаја бити, не искључиво домаћи законски и подзаконски прописи, већ управо прописи ЕУ. Обзиром да они диктирају већ сада услове рада, дистрибуције и пласмана свих облика хране и ван границе Уније, за Србију и Црну Гору, као земљу високог потенцијала у овим областима, од великог значаја је усаглашавње своје националне регулативе и праксе са регулативом и праксом ЕУ.
Downloads
References
2. Biaes, P., HACCP-GMP-ISO 9000-ISO 14000-TQM in the Food Industry, Food Research Institute, Budapest, 1997.
3. Rantsios T, A., Safety and quality of meat and meat products, Tehnologija mesa, 40, p.124-128, 1999.
4. Rantsios T,A., Haccp principles and World Experiences of its Application, Технологија меса, 41, p. 97-104, 2000.
5. Шибалић С., Пушкарица Марy, Ветеринарско-санитарни прописи у Југославији и њихова усаглашеност са одговарјућим прописима у свету, Технологија меса, 40, п. 289-293, 1999.
6. "The green Papers"- The European Food Policy, Brussels, 1997.
7. PHARE- Programme-Farmework, Brussels, 2001.