ORGANIC PRODUCTION IN FUNCTION OF ENVIRONMENT PROTECTION IN SERBIA – CONDITION AND REGULATIONS

Authors

  • Branko Kati?, MSc Institute of agricultural economics, Belgrade
  • Drago Cvijanovi?, PhD Institute of agricultural economics, Belgrade
  • Claudiu Cicea, PhD Academy of Economic Studies, Faculty of Management, Bucharest

Keywords:

environment, organic production, mountainous areas, rural development.

Abstract

Organic agriculture is based on application of assigned methods of organic production. It gains more significance, because it brings a man closer to nature, from which he parted, it represents almost full harmony with environment preservation demands, and finally, it enables the population to feed on the products based on the natural processes, using organic and mineral materials. Products based on organic production are increasingly sought, especially in highly developed states. Their placement is certain, because the demand highly surpasses the supply. For that reason they get better prices than the conventional production goods.

Republic of Serbia has very good conditions for founding this kind of production. The environment is preserved, especially in mountainous areas, which take 71,5% of Central part of the Republic (51,7% of whole Republic). Artificial fertilizers are much less used in these areas, as is agro-mechanization, which pollutes the environment. Most of these areas have high quality water, clean air and are far from the roads and other sources of environment pollution.

Organic production is processing by very high criteria, regulated by special decrees. Same goes for the environment preservation decrees. These decrees exist in Serbia as well, and are well coordinated with European Union legislation.

This paperwork reviews the state of environment, organic production and regulatory rules in these two parts of Republic of Serbia.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Катић Б., Николић Марија, Цвијановић Д.: Законодавство Србије у функцији заштите животне средине: Рурални развој и заштита животне средине, Власотина – Власинско језеро, 1-3. септембар 2005., Зборник I;
2. Катић Б., Цвијановић Д., Николић Марија: Животна средина и квалитет хране у Србији, Економика бр. 3-4, Ниш, 2006.;
3. Савић Мирјана, Поповић Весна, Катић Б.: Законска регулатива ЕУ за оцену усаглашености производа у погледу управљања безбедношћу и квалитетом хране, Економика Ниш, бр. 5-6/ 2006.;
4. Катић Б., Вуковић П., Цвијановић Д.: Могући правци унапређења квалитета живота људи у руралним подручјима Републике Србије – пример Златиборског округа, у Тематском зборнику Међународног научног скупа "Мултифункционална пољопривреда и рурални развој", Института за економику пољопривреде Београд, и др., Београд, 2005.
5. Катић Б., Савић Мирјана, Мијајловић Нада: Регулатива очувања и унапређења биолошке и генетске развноврсности, Економика пољопривреде ТБ, Београд, 2006. године;
6. Закон о органској производњи и органским производима "Службени гласник РС", бр. 62/2006;
7. Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2003. и 2004. годину, Агенција за заштиту животне средине, Београд, 2005. (на CD);
8. Приказ стања животне средине у Србији 2000. године, Комитет за политику животне средине УН, издање Министарства за заштиту природних богатстава и животне средине, 2003. године;
9. www.minpolj.sr.gov.yu;
10. www.pks.co.yu;
11. www.siepa.sr.gov.yu

Downloads

Published

2008-09-30

How to Cite

Katić, B., Cvijanović, D., & Cicea, C. (2008). ORGANIC PRODUCTION IN FUNCTION OF ENVIRONMENT PROTECTION IN SERBIA – CONDITION AND REGULATIONS. Economics of Agriculture, 55(3), 267–276. Retrieved from https://ea.bg.ac.rs/index.php/EA/article/view/1232

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 7 > >>