LEVEL AND DYNAMICS OF PARTIAL PRODUCTIVITY AS INDICATORS OF COMPETITIVENESS IN AGRICULTURE
Keywords:
competitiveness, productivity, labour productivity, land productivityAbstract
As one of the factors of success, competitiveness is measured in all sectors of economy and also in agriculture. Level of competitiveness of agriculture on domestic and world market can be quantified by using different methodology. As indicators of competitiveness of agriculture in this paper are used level and dynamic of partial productivity – labour productivity and land productivity. Food and Agriculture Organization (FAO) statistical data was source for estimating those indicators. Labour productivity and land productivity are measured for Serbian agriculture and agriculture in different countries in European Union.
Downloads
References
2. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије (2004): «Конкурентност пољопривреде Србије», Беогад
3. Његован, З. (2007): «Macroeconomic Aspects of the Competitiveness in Serbia and Montenegro: Building a new Paradigm», časopis: "Agora Without Frontiers", Institute of International Economic Relations, Volume 12, No 2, Athens, Greece
4. Његован, З., Бошковић, О. (2006) «Стратегија конкурентности пољопривреде у републици Србији», Копаоник бизнис форум 2006 »Србија 2012: развој, финансијски сектор и конкурентност«, Савез економиста Србије (СЕС), Копаоник
5. Његован, З., Шеварлић, М. (1997): «Глобални токови светске привреде и конкурентност агробизниса земаља у транзицији», тематски зборник Аграрни и рурални развој у системским реформама, Институт за економику пољопривреде, Београд
6. Пејановић, Р., Његован, З., Тица, Н. (2007): «Транзиција, рурални развој и аграрна политика», монографија, Пољопривредни факултет, Нови Сад
7. Frohberg, K., Hartmann, M. (1997): "Comparing Measures of Competitiveness", Discusion Paper No.2, Institute of Agriculture Developement in Central and Eastern Europe, Halle (Saale), Germany
8. www.faostat.org