CHEESES WITH ADDITIONS

Authors

  • Mirjana Savi?, PhD Institute of Agricultural Economics, Belgrade
  • Nataša Kljaji?, MSc Institute of Agricultural Economics, Belgrade
  • Slavica Arsić Institute of Agricultural Economics, Belgrade

Keywords:

cheese production, cheese sorts, additions

Abstract

In this paper work we show data about cheese production in world and in Serbia, different cheese sorts and different cheese addition in contexts of achieving specific season, nutritive and functional characteristics, especially from the aspects of official Statutes about quality and other requirement for milk, milk products, composite milk products and starter culture.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Arnold Reps, Lucjan Jêdrychowski1, Krystyna Wisniewska and Agnieszka Jankowska, (2006), Application of a Coagulating Preparation Obtained with Rhizomucor Miehei N in Cheese-Making, Pakistan Journal of Nutrition 5 (2): 97-101.
2. Dominique Lefier - Helen Lamprell - Gérard Mazerolles, (2000), Evolution of Lactococcus strains during ripening in Brie cheese using Fourier transform infrared spectroscopy, Dairy Science and Technology, 247-254,
3. Finoli C, Vecchio A, Galli A, Dragoni I (2001). Roquefortine C occurrence in blue cheese. J. Food Prot. 64 (2): 246-51.
4. Иличић, М., Милановић, С., Царић, М., (2006), Микроструктура кварка добијеног уз примену пробиотика, Прехрамбена индустрија-Млеко и млечни производи, 17, 3-4, 6-9.
5. Милетић, И. Станковић, Ђорђевић Б., Церовић А., Видовић Б., Славковић Ј., (2008), Утицај пробиотика на минерални састав сирева типа кварка, Технологија хране-Интернет магазин.
6. Правилник о квалитету и другим захтевима за млеко, млечне производе, композитне млечне производе и стартер културе ("Сл. лист СРЈ", бр. 26/2002 и "Сл. лист СЦГ", бр. 56/2003 - др. правилник, 4/2004 - др. правилник и 5/2004)
7. Савић Мирјана, Поповић Весна, (2008), Својства, производња и промет зачина, Монографија, Институт за економику пољопривреде, Београд, 218.
8. Савић Мирјана, Ђурић Иван, (2008), Географске ознаке порекла пољопривредних и прехрамбених производа,Економика пољопривреде, Beograd, Вол. LВ, 2, 207-219.
9. Сератлић Сања, Маћеј Огњен, Јовановић Снежана, Маринковић Стево, (2007), Квалитет млека у производњи сирева са плаво-зеленим плеснима, Савремена пољопривреда, вол. 56, br. 5, 81-85.
10. Статистички годишњаци Србије, 2004-2008.
11. Закон о географским ознакама порекла, («Сл. лист СЦГ», бр. 20/2006).
12. biser.mlekoprodukt.com
13. www.coolinarika.com
14. www.dzersi.co.yu
15. www.index.hr;
16. www.izvorno.hr
17. www.agr.hr
18. www.bascarsija.info
19. www.eparhija-sabacka.com
20. www.bilogorka.com
21. www.proizvodibbz.com
22. www.hssc.hr
23. www.ambientpark.com
24. sr.wikipedia.org
25. www.fas.usda.gov
26. www.opg-novkovic.com
27. www.niskamlekara.co.rs

Downloads

Published

2009-12-31

How to Cite

Savić, M., Kljajić, N., & Arsić, S. (2009). CHEESES WITH ADDITIONS. Ekonomika Poljoprivrede, 56(4), 675–683. Retrieved from https://ea.bg.ac.rs/index.php/EA/article/view/1172

Issue

Section

Professional paper

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.