THE STATE OF SLOVENIAN AGRO-FOOD SECTOR AFTER ACCESSION TO THE EU

Authors

  • Tina Volk, PhD Agricultural Institute of Slovenia, Ljubljana
  • Miroslav Rednak, PhD Agricultural Institute of Slovenia, Ljubljana
  • Emil Erjavec, PhD University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Domžale

Keywords:

пољопривреда, аграрна политика, укључење у ЕУ

Abstract

Рад описује и анализира промене у пољопривреди и прехрамбеној индустрији Словеније у периоду 1992-2006. са посебним освртом на године после 2000. у светлу укључивања у Европску унију (ЕУ). Укључење није проузроковало већих потешкоћа у пољопривреди као целини. Овакав исход може се приписати чињеници да су се цијеви и механизми аграрне политике у Словенији усклађивали са Заједничком аграрном политиком (ЦАП) већ у предприступном периоду. Због тога је преузимање ЦАП након укључења значило пре свега наставак мера које су се проводиле већ у оквиру националне аграрне политике али са већим фондовима за подршку пољопривреде. Доходак пољопривреде остао је на релативно високом нивоу у односу на претходне године, а анализа главних фактора који детерминирају доходак показала је да су се углавном настављали трендови карактеристични за период после 1999. – благи тренд повећања пољопривредне производње, тренд пада цена пољопривредних производа код произвођача и интензиван тренд раста буџетске подршке пољопривреди. Словенија је традиционално нето увозник хране али се због укидања царинске заштите за увоз из ЕУ и мање погодних услова за извоз у треће земље дефицит повећао на до сада највиши ниво. Отварање тржишта после приступа повећало је конкурентни притисак на прехрамбену индустрију и економски резултати тог сектора су се значајно погоршали. Пољопривредно-прехрамбени ланац се суочава са важним изазовима. Проблем релативно ниске конкурентности сектора још није решен и тражи значајне структурне промене и прилагођавање.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Agencija za javnopravne evidence in storitve (AJPES) 2006. Kazalniki uspešnosti poslovanja podjetij živilsko predelovlane industrije. Podatkovna baza.
2. Erjavec E. et all. 2003a. V: Nekatera odprta vprašanja nacionalne kmetijske politike ob pristopu Slovenije k Evropski Uniji. Slovensko kmetijstvo in Evropska unija. 2. konferenca DAES. Kavčič S. (ur.). Ljubljana, Društvo agrarnih ekonomistov Slovenije
3. Erjavec, E., Rednak, M. Volk, T., Turk, J. 2003b. The transition from 'socialist' agriculture to the common agricultural policy : the case of Slovenia. Post-communist econ. (Print), Dec. 2003, vol. 15, no. 4, str. [557]-569.
4. Erjavec, E. 2004. Common agricultural policy and Slovenia. Banč. vestn., 2004, letn. 53, št. 5 (Special issue), p. 115-121
5. EUROSTAT, 2007. Different sources.
6. Kavčič, S. Erjavec, E., Mergos, G., Stoforos, C. 2003. EU enlargement and the Common Agricultural Policy : the case of Slovenia. Agric. food sci. Finl., 2003, vol. 12, no. 1, str. 3-29.
7. Kmetijski inštitut Slovenije 2007. Agrarnopolitični informacijski sistem. Podatkovna baza.
8. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijski inštitut Slovenije (MAFF - KIS). 2006. Poročilo o stanju kmetijstva, gozdarstva in prehrane v letu 2005. KIS, Ljubljana
9. Münch, W. 2000. Effects of CEEC-EU accession on agricultural markets in the CEEC and on government expenditure, in S.Tangerman & M.Banse (eds), Central and Eastern European agriculture in an expanding European Union (Wallingford, CAB International, 2000), pp. 113-132.
10. Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD), 2001. Review of Agricultural Policies - Slovenia (Paris, OECD - Centre for cooperation with non-member, 2001).
11. Rednak, M., Kavčič, S., Volk, T., Erjavec, E. 2003a. Complementary CAP direct payments from the national budget and farm income issue in Slovenia. East. Europ. econ., 2003, vol. 41, no. 6, str. 26-42.
12. Rednak, M., Volk, Tina, Erjavec, E. 2003b. Der Transformationsprozess und die EU-Beitrittsanpassungen in der slowenischen Landwirtschaft. Ber. Landwirtsch., 2003, letn. 81, št. 4, str. 614-636.
13. Treaty concerning the accession of the Czech Republic, the Republic of Estonia, the Republic of Cyprus, the Republic of Latvia, the Republic of Lithuania, the Republic of Hungary, the Republic of Malta, the Republic of Poland, the Republic of Slovenia and the Slovak Republic to the European Union.
14. Volk, T. 2004. Uticaj agrarne politike na razvoj poljoprivrede Slovenije u periodu tranzicije i uključenja u Evropsku uniju. Doktorski rad, Poljoprivredni fakultet, Beograd

Downloads

Published

2007-12-31

How to Cite

Volk, T., Rednak, M., & Erjavec, E. (2007). THE STATE OF SLOVENIAN AGRO-FOOD SECTOR AFTER ACCESSION TO THE EU. Economics of Agriculture, 54(3), 321–332. Retrieved from https://ea.bg.ac.rs/index.php/EA/article/view/1279