NEW FREEZE DRIED RASPBERRY PRODUCTS
Keywords:
Raspberry, powder juice, freeze dryingAbstract
Freeze drying is relatively new process for drying fruit from frozen state. In distinction from classical drying, freeze drying make product with very little content of water, against maximal preservation of all nutritive matter in the product.
These process is especially good for sensitive fruits at whom shall almost save typical flavor, color and vitamins.
In this paper oversight of new raspberry products that can bee obtained by freeze drying process is given. Analysis of technological procedures for obtaining of whole freeze dried raspberry and freeze dried raspberry juice in powdered form is given. These technologies are relatively new in the world and with us still are not apply in industrial dimensions.
Downloads
References
2. Harris K., Stoner G. and Schwartz (2000): Effects of freeze dried black raspberries on ayoxymethane induced colon tumors in Fe44 rat. OARDC poster session 8 Unpuplished).
3. Ancos B, Gonyalez EM, Cano MP (2.000): Elagic acid, vitamin C, and total phenolic contents and radical scavenging capacity affected by freeying and frozen storage in raspberry fruit. J. Agric. Food Chem. 48 (10): 4565/70
4. Јанковић М. (1990): Испитивање утицаја поступка сушења лиофилизацијом на квалитет плодова јагоде, малине и купине. Докторска дисретација. Пољопривредни факултет, Београд.
5. http://bloodroot/ellagicacid.html
6. Јанковић М., Буквић Б, Машовић С., Вукосављевић П. (2002): Промене квалитета при лиофилизацији малине. Зборник резимеа 10. Југословенског Конгреса о Исхрани. Београд, 16-19.10.. с. 98-99.
7. Јанковић М., Машовић С., Буквић Б., Вукосављевић П. (2004): Конзервисање малине лиофилизацијом. Југословенско воћарство, Вол. 38, бр. 147-148, стр. 199-207.
8. http://www.vandrunen-farms.co.yu
9. http://beprepared.com
10. http://www.nutri-fruit.com