PRINCIPLES OF LABELLING OF AUTOCHTONOUS CHEESES WITH GEOGRAPHICAL ORIGIN

Authors

  • Mihailo Ostojić Faculty of Agriculture, University of Belgrade
  • Ljubiša Topisirović Institute of Molecular Genetics and Genetic Engineering, University of Belgrade

Keywords:

Autochthonous Zlatar cheese, Geographical origin, Standardization of production

Abstract

Bearing in mind the increase of human population, development of new technologies and intensive care of human health, new challenges for scientists appeared. In the fields of fermented food based on various milks modern trends are going to production of so called functional food, which has health promoting activity besides nutritional value.

Autochthonous cheeses manufacturing within the Balkan area has very long tradition. These cheeses are produced without using any known starter culture. Therefore, studying all aspects of such cheeses manufacturing is very important. This approach will assure continuation of traditional way of cheeses manufacturing at the original places where they are originally produced. Moreover, research of this kind will open possibility for introduction of autochthonous cheeses production at either semi-industrial or industrial level or their presentation on different markets.

The laws on patenting, brand protection or geographical origin declaration are giving the possibilities for protection of autochthonous cheeses. It is not unrealistic to expect that such products will accept on European and other markets. Therefore, the strategy is established to develop the technological process for autochthonous cheese production in the region of mountain Zlatar. The developed technology will be based on the use of starter cultures, which will be constructed of specific lactic acid bacteria (LAB). LAB will be isolated from specific localities on Zlatar, characterized at the molecular genetics level and used for construction of starter cultures.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Банина А., Бранковић С., Вукашиновић М., Фира Ђ., Којић М., Тописировић Љ. (1997): Генетичка, биохемијска и технолошка својства природних изолата бактерија млечне киселине за производњу сирева. Југословенски млекарски симпозијум: Квалитет млека и ферментисаних производа, Златибор, стр. 71-78.
2. Дозет Н., Станишић М., Бијељац С. (1987): Прерада овчијег и козијег млијека. Савцетовање: Овчије и козије мљекарство, Влашић.
3. Дозет Н., Аџић Н., Станишић М., Љумовић М. (1987): Квалитети технологија аутохтоних млијечних производа Црне Горе. Зборник радова Пољопривредног института, Титоград.
4. Дозет Н., Маћеј О., Аџић Н., Станишић М. и Петровић Д. (1996): Аутохтона производња сирева. Сирарство, 39-49, Пољопривредни факултет, Београд
5. Дозет Н., Аџић М., Станишић М. и Живић Н. (1996): Аутохтони мљечни производи, Пољопривредни институт Подгорица.
6. Havenaar R., Ten Brink B. and His initveld J.H.J. (1992): In: Probiotics, the scientific basis, pp 209-224 (Ed. R. Fuller), Chapman and Hali, London.
7. Holzapfel, W.U., Haberer H., Snel P. Schillinger J. and Huis Init Veld J.H.J. (1998) Overview of gut flora and probiotics. TNR. J. Food Microbiol. 41, 85- 101.
8. Карабашевић С. (1956): Прерада овчијег млека на бачијама у срезу Бољевачком. Мљекарство 6 (1), 13-17.
9. Маркеш М. (1973): О порјеклу, производњи и класификаицји сирева који се производе у Југославији. Мљекарство, 23 (10), 228-233.
10. Мијачевић З., Стојановић Л., Ивановић Д. и Ољачић Е. (1994): Аутохтони сиреви у Србији. III међународни симпозијум: Савремени трендови у млекарству, 52-54, Копаоник.
11. Миочиновић Д. Остојић М., Отенхајмер И, и Циљевић Ф. (1982): Прилог проучавању производње сјеничког сира. Мљекарство 32 (6) 176-183.
12. Миочиновић Д. и Остојић М. (1991): Испитивање квалитета сировог млека на брдско-планинским подручјима Србије.Саветовање прехрамбених технолога Србије-Пољопривредни факултет, Земун.
13. Остојић М. и Миочиновић Д. (1981): Изучавање хемијског састава млека на брдско-планинским подручјима СР Србије и могућности прераде на месту производње.Мљекарство, 31 (16) 172-182.
14. Остојић М. (1994): "Економски аспекти прераде млека на месту производње". Економика пољопривреде 44 (1-2), 3-8, Београд.
15. Остојић М. (1995): Прерада млека на брдско-планинским подручјима. Саветовање: Брдско-планинска подручја - стање, перспективе и развој пољопривреде, задругарства и села. Зборник радова, 170-175, Жабљак.
16. Остојић М. (1995): Производња и примарна обрада млека. Монографија 1- 187, Јанмарсем, Ваљево.
17. Остојић М. (1998): Аутохтона производња дурмиторског сира. Центар за развој дурмиторског подручја, Жабљак.
18. Остојић М. и Легетић Р. (1999): Технолошки пројекат млекаре Боан. Министарство за пољопривреду Републике Црне Горе.
19. Остојић М. (2000): Технолошко-техничко решење у унапређењу производње млека, 4-310. Копаонички сир. Новотех 2000, Високо вредна храна и генетички инжењеринг. ИД Резултат 4573. Београд.
20. Остојић М. (2000): Савремени правци унапређења производње млека. Архив за пољопривредне науке, Вол. 61, 212, бр. 1-2, 113-123.
21. Радовановић, Р., Мира Радивојевић (1995): Заштита географских ознака порекла прехрамбених производа - досадашња искуства у Југославији и могућности везане за аутохтоне производе од млека. ИВ међународни симпозијум "Савремени трендови у производњи млека". Зборник радова, 62-65, Копаоник.
22. Сл.лист СФРЈ 34/81(1981): Закона о заштити проналазака, техничких унапређења и знакова разликовања.
23. Сл.лист СРЈ 15/95 (1995) :Закон о патентима, Закон о жиговима, Закон о моделима и узорцима и Закон о географским ознакама порекла.
24. Тописировић Љ. и Остојић М. (2000): Природни изолати бактција млечне киселине у изради аутохтоних млечних производа. Архив за пољопривредне науке 61,212 (1 -2) 357-368.
25. Вукашиновић М. и Тописировић Љ. (2000): Молекуларна детерминација бактерија млечне киселине. Прех. ИНД. 1-2,46-50.
26. Вукашиновић М, Ђорђевић Л, Бранковић С., Курељушић И., Тописировић Љ., Банина А. (1995): Карактеризација природних изолата бактерија млечне киселине у циљу производње стартер култура. VII Конгрес Микробиолога Југославије, Херцег Нови, Извод радова, стр. 175-176.
27. Вукашиновић М. (1998): Биохемијска и генетичка карактеризација бактерија млeчне киселине за производњу ферментисаних напитака и сирева. Masters Thesis, Facultv of Technology and Metallurgy, Belgrade.
28. Вукина Р. (1949): Производња дурмиторског сира. Сточарство 11-12, Загреб.
29. www.yupat.sv.gov.yu (mart, 2006).

Downloads

Published

2006-09-30

How to Cite

Ostojić, M., & Topisirović, L. (2006). PRINCIPLES OF LABELLING OF AUTOCHTONOUS CHEESES WITH GEOGRAPHICAL ORIGIN. Ekonomika Poljoprivrede, 53(3), 591–604. Retrieved from https://ea.bg.ac.rs/index.php/EA/article/view/1434

Issue

Section

Original scientific papers