ECONOMIC EFFECTS OF CHEMICAL FRUIT THINNING OF THE YOUNG TREES

Authors

  • Biserka Milić Faculty of Agriculture, Novi Sad
  • Zoran Keserovi?, PhD Faculty of Agriculture, Novi Sad
  • Nenad Magazin, MSc. Faculty of Agriculture, Novi Sad

Keywords:

apple, 6-benzyladenine, thinning, yield, income

Abstract

Control of apple trees productivity, during the first years of bearing is essential for maintaining high and regular yields in the entire exploitation period. Removing redundant fruitlets has to be done every year, either by hand or using chemical thinning compounds. The object of this research was to optimize the intensity of chemical fruit thinning according to yield and income in Golden Delicious apple orchard, in the second and third fruiting season. Three rates of 6- benzyladenine (BA) were applied to thin fruits: 100, 150 and 200 mg/l. Calculated income decreased after BA application by 12,5-21,5% compared to the untreated group. The most efficient treatment was 200 mg/l BA, regarding average fruit weight, diameter and yield which nearly reached the planned yields. Additional correction of fruit number per tree by hand thinning was the least necessary after treatment with 200 mg/l BA.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Buban, T. (2000): The use of benzyladenine in orchard fruit growing: a mini review. Planth Growth Regul. 32: 381 - 390.
2. Vittone, G. (2003): Frutticoltura integrata. Piemonte Aprofrut, Cuneo.
3. Врачевић, Б., Кесеровић, З., Магазин, Н. и Гвозденовић, Д. (2008): Утицај хемијског проређивања на повећање масе и пречника плодова златног делишеса. Савремена пољопривреда 57 (3-4): 51-56.
4. Elfving, D. (2007): Bioregulator sprays. Део приручника: 2007 Crop Protection Guide for Tree Fruits in Washington. Washington State University Extension: 74 - 86.
5. Гвозденовић, Д. (2007): Густа садња јабуке, крушке и дуње. Прометеј, Нови Сад.
6. Јаковчевић, К (2006): Економика предузећа. Економски факултет, Суботица.
7. Кесеровић, З., Гвозденовић, Д., Лазић, С., Хнатко, З. (2005): Биолошка контрола родности сорти јабуке. Воћарство 39 (151): 341 - 249.
8. Кесеровић, З. (2007): Утицај хемијског проређивања на квалитет плодова и родност пупољака сорти јабука. Воћарство – Виноградарство 11: 10 – 13.
9. Кесеровић, З., Врачевић, Б., Гвозденовић, Д. и Магазин, Н. (2008): Утицај хемијског проређивања на квалитет плодова и потенцијалну родност јабуке. Зборник научних радова ПКБ Агроекономик 14 (5): 5-10.
10. Кесеровић, З., Врачевић, Б., Гвозденовић, Д. и Магазин, Н. (2008): Хемијско проређивање плодова сорте златни делишес. Воћарство 42 (161- 162): 5-9,
11. Stopar, M. (2002): Thinning of 'Gala' and 'Golden delicious' apples with BA, NAA and their combinations. Journal of Central European Agriculture 3 (1): 1 - 6.
12. Werth, K. (2009): Colour and Quality. Association of South Tyrolean Fruit Growers Cooperatives, Terlan.

Downloads

Published

2011-03-31

How to Cite

Milić, B., Keserović, Z., & Magazin, N. (2011). ECONOMIC EFFECTS OF CHEMICAL FRUIT THINNING OF THE YOUNG TREES. Economics of Agriculture, 58(1), 133–145. Retrieved from https://ea.bg.ac.rs/index.php/EA/article/view/866

Issue

Section

Professional paper

Most read articles by the same author(s)