MILK PRODUCTION IN SERBIA AND POSITION SMALL FARMERS

Authors

  • Božo Draškovi?, PhD Institute of economic science, Belgrade
  • Zoran Rajkovi?, MSc Institute of economic science, Belgrade
  • Dušan Kosti?, PhD Institute of economic science, Belgrade

Keywords:

milk, farmers, purchase, bonus, production.

Abstract

The small farmers participate significantly in the total cow milk production in Serbia. Milk production stabilized at around 1.6 billion liters per year and one half of the total quality is purchased and processed in dairies, and the other half is spent and/or processed in rural farms in cheese and cream and sold in markets. The production(arranged by the farmers themselves), and marketing of finished products on markets, by rule, is organized by small farmers who have less than 10 cows. The farmers who have more than 10 milked cows have no technical conditions to reproduce milk themselves and they are forced to give the total amount of milk to dairies. The dominant position of small farmers in milk production is a result of declining farms. On small farms it is not possible to organize a massive and profitable production. A milked cow gives about 2.6 thousand liters, per year in Serbia and in the US, Canada and some EU countries more than 6 thousand liters of raw milk. The reduced number of farms and a small number of cattles have resulted in insufficient use, otherwise good natural resources for livestock development in Serbia.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Драшковић Божо, Костић Душан, Рајковић Зоран. (2008): The production and repurchase of unprocesed milk in Sebia- The Question of Monopoly (Производња и откуп сировог млека у Србији – питање монопола) Multifunctional Agrculture and Rural Development (Мултифункционална пољопривреда и рурални развој), Институт за економику пољопривреде, Београд
2. Драшковић Божо, Костић Душан, Рајковић Зоран (2007): Ливаде и пашњаци-неискоришћени ресурс, Тематски зборник: Медјународни научни скуп "Мултифункционална пољопривреда и рурални развој – очување руралних вредности, прва књига, Институт за економику пољопривреде Београд, Беочин 6 и 7 децембар 2007, стр. 562-571.
3. Кљајић Наташа, Арсић Славица, Савић Мирјана (2009): Анализа производње млека и перспективе развоја говедарства и овчарства у Србији, Економика поњопривреде нр 56, јули-септембар 2009, ИЕП, Београд, стр. 417-429.
4. Костић Душан, Марковић Душан (2004): Развој млекарства у Србији, часопис Млекарство бр. 31, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, стр. 1045-1050.
5. Костић Душан: (2004), Тржиште сировог млека као фактор развоја млекарства у Србији, часопис Млекарство бр. 26, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду.
6. Поповић Весна, Миловановић М., Томић Д.(2008): Подршка пољопривреди и руралном развоју у функцији смањења сиромаштва у Србији, Економика поњпоривреде бр. 55, ИЕП, Београд, стр. 69-81.
7. РЗС Србије, Статистички годишњак, разна годишта, Општине у Србији, разна годишта
8. РЗС Србије, Саопштење ПО12 и Саопштење ПМ13.

Downloads

Published

2010-12-31

How to Cite

Drašković, B., Rajković, Z., & Kostić, D. (2010). MILK PRODUCTION IN SERBIA AND POSITION SMALL FARMERS. Economics of Agriculture, 57(4), 529–541. Retrieved from https://ea.bg.ac.rs/index.php/EA/article/view/1093

Issue

Section

Professional paper